Nálunk nyulak laknak

Odettszénázik.jpg

Október 4. az Állatok Világnapja van. 1931 óta ünneplik, én tavaly lettem figyeles erre a dátumra. A közelmúltban volt a Nyulak Világnapja is, szeptember végén. Tavaly feltettem a kérdést: Nálatok laknak-e állatok? Idén megválaszolom. Ebből a két apropóból a témát egyesítve írok most újra a nyuszikról, és arról amit tanultam róluk. Igen már többes számban, két nyusziról, hiszen véglegesen eldőlt hogy Pamacs nálunk marad. Ha érdekel a téma, tarts velem!

Nálunk nyulak laknak! Ezzel azt hiszem nem mondtam újat.

Mire tanítottak?

  • Odett kicsi korától tanított minket a háziállatokkal kapcsolatos felelősségre. Először is igyekeztünk olyan körülményeket teremteni, amik számára (mint lakásban tartott nyuszi) a legalkalmasabbak, mind az egészsége, mind a fejlődése szempontjából. Ezek részben tárgyi feltételek, de még nagyobb részben a rá fordított időt jelentik. Kialakult egy napi rutin vele kapcsolatosan, ami az etetést, a gondozást, a tanítást és a játékidőt illeti.
  • Kitartónak kellett lennünk. Az együtt élés egy tanulási folyamat az állat és az ember számára is. Azt már előzőleg olvastuk hogy a nyuszik nagyon tanulékonyak, például szépen szobatisztaságra nevelhetőlek, de ez nem megy azonnal, rá kell vezetni. Az ivarosodás alatt pedig borulhat az egész és ilyankor el kell fogadni, hogy ez a felnőtté válásukkal jár, nem lehet bántani őket érte, hiszen mélyről jövő ösztöneik irányítják a folyamatot. A legnehezebb feladat pedig a Pamaccsal közös próbatársítás volt eddig, ami eleinte szinte reménytelennek indult, de a kitartás meghozta az eredményt.
  • Ők maguk is kitartóan tanulnak, például Odett megtanulta kinyitni a ruhásszekrény ajtaját, egy időben ez volt a kedvenc szórakozása. Tudja, hogy hol tartjuk a nyuszitápot, ha abba az irányba indulok, azonnal a lábam alatt van, máskor tüntetőleg ő ül oda, hogy most már adjak neki valamit. Figyelni kell rájuk, mert szeretik a magaslatokat és képes kitalálni egyik bútorról a másikra ugorva hogyan lehetne minél magasabbra jutni.
  • Nagyszerű érzés és  tapasztalás, hogya hogy a nyuszik erősen kötődnek a gazdájukhoz. “Az otthonod ott van, ahol a nyuszid vár.” Kutyához, cicához hasonlóan a nyuszik is láthatóan kifejezik örömüket, ha hazatérünk. Ok, náluk egy kis jutalomfalat utáni kuncsorgás is van a dologban, de láthatóan felpörögnek, ha haza érünk. Odett amikor kicsi volt, sokszor lefeküdtünk a szőnyegre hozzá és nagyon szeretett rajtunk ugrálni. Most meg a lábunk körül szaladgál, ha leülünk az ölünkbe ugrik, ha a kanapéra ülök oda ugrik mellém.
  • Megtanultuk, hogy a nyusziknak nagyon is határozott egyéniségük van. Odett kifejezetten domináns típus, határozott elképzelése van mindenről. Kezes, szereti a simogatást, de akkor simogathatjuk ha kéri. Sokat nevetünk ezen, hogy a maga kis 1,6 kg – jával szentül meg van győződve róla, hogy ő irányít mindenben. Ha valami nem a kedve szerint történik, nekiáll duzzogni hátat fordítva, elég muris. Az állatkórházba vittük karomvágásra, ott is jót mosolyogtak rajta, nekik is megmutatta ezt az oldalát. Vele szemben Pamacska egy gyámótalan kis lény, végtelenül szelíd és laza figura.
  • A nyuszik kifejezetten szórakoztatóak. Rengeteget lehet rajtuk nevetni. Ha megteremtjük számukra az ideális környezetet, sokat foglalkozunk velük és kielégítjük a mozgásigényüket, a boldog nyuszi-lét jeleként rengeteget bohóckodnak. Ugrabugrálnak, rohangálnak, pörögnek-forognak. Ha kifáradnak, akkor pedig meglehetősen vicces pózokban pihennek le. Odettnek vicces szokása még a szénatartóból kívülről csemegézni, vagy éppen kirángatni a földre az összes szénát. (fennti kép) Pamacska pedig hihetetlen módon tudja oldalra dobni magát, és így az oldalára dőlve pihen. Másik szokása a nyusziwc mellé bepréselődni. Sokszor megnevettet.
  • Fő a bizalom!  Kölcsönös bizalomra kell törekednünk. El kell nyerünk a nyuszi bizalmát, de az is hasonlóan fontos, hogy mi is megbízzunk bennük. Így elérhető az is, hogy teljesen szabadon élhessen egy nyuszi a lakásban. Nálunk ez a bizalom fokozatosan alakult ki. A próbatársítás miatt most csak felügyelettel lehetnek kinn, de azon igyekszem, hogy eljussunk egy olyan bizalmi helyzetbe, amikor csak aludni járnak majd a ketrecbe. Ez egy olyan dolog, amibe akkor még nem gondoltam bele, amikor Odett beköltözött, de most már látom, hogy így érdemes igazám nyuszit tartani.

Alyse nyuszi-02500

Nálunk nyuszik laknak és nagyon sok örömünk van velük!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s