Nyuszinapló #12 -Mit tesz egy nyúl, ha…

 

CAM02092

Lassan egy éves lesz Odett nyuszink (szül. 2015.02.05) , aki tavaly márciusban költözött be hozzánk. Kis lényével csak gazdagodtunk. Az elmúlt hónapok alatt sokat tapasztaltunk és tanultunk a nyuszikról. Főleg tőle, hiszen ember és állat kapcsolatában is igaz, hogy lakva ismertük meg egymást. Kedves kis állat, sok vidám percet hoz a mindennapjainkba, hálás kis nyuszika, az egyik legjobb döntésünk volt, hogy őt választottuk új családtagnak. Amint írtam sokat tanultunk a nyuszikról, ez alkalommal a Nyuszinapló c. bejegyzéssorozatomban a nyuszik viselkedéséről, érzéseik kifejezéseiről, kommunikációjukról esik szó. Elmesélem, hogy ‘Mit tesz a nyúl, ha…’ , tartsatok velem!

elégedett:

Ha a simogatásra fogcsikorgatással válaszol a nyuszi és bújik, nyomja hozzád a fejét, biztosan nagyon elégedett. Ha belakmározott a nyuszink, aztán  eldobja magát, oldalára dől, a szemét is lecsukja, és nyugodtan adja át magát a szundikálásnak,akkor egészen biztosan elégedett. Asztal alá, fotel alá bújva elpihenve, oldalára fordulva biztonságban érzi magát.

Pihenés (tavaszi kép, pici volt még)CAM01121-1

 

Délutáni alvás, csukott szemmel,

nyuszi módra (nyári kép)CAM01998

Pihenés a ruhaszárító alatt (mostanság)CAM00678

szeret:

Szeretetüket is kimutatják, ez elsősorban a nyalogatásban, ápolásban történik, amit főleg egymás között figyelhetünk meg, de minket, gazdikat is megtisztelnek vele. Az egymáshoz bújás, közös szundikálás is az összetartozás jele két nyuszi között, vagy nyuszi és gazdi közt. Általában az alacsonyabb rendű nyúl kényezteti így felettesét. Vannak kifejezetten “pusziosztó” nyuszik, akik a gazdijukat sokat nyalogatják. A mi nyuszinkra ez nem jellemző.  Érdeklődését bökdöséssel fejezi ki, ilyenkor jön a lábamat orrával megböki és jelzi, hogy igényli a törődést. Ő inkább a mi “felettesünk”, mi vagyunk az “alattvalók”. Örömét hazaérkezésünkkor azzal fejezi ki, hogy körbe-körbe szaladgál a lábunk körül.

Igényli a simogatást (ősz kép)

CAM01782

örül:

Az öröm kifejezésére legjellemzőbb az őrült módon való futkározás, a nagy sprintelések, az ugrálás, vagy pörgés-forgás. A gazdi lába körüli körbe körbe szaladgálás is ilyen. Ez a bolondos viselkedés kívülről nézve nagyon mókás. Lefótózni szinte lehetetlen!

kíváncsi:

A kíváncsi nyuszik két lábra állnak, leginkább  azért, hogy jobban körbe tudjanak nézni. A két lábra állást arra is használják, hogy a magasabban lévő érdekességekhez hozzáférjenek, szemügyre vegyék a terepet, hogy például egy kiszemelt magaslatra fölugorjanak, vagy a magasan lévő ételt megkeressék. A mi nyuszink nagyon szeret a szénatartóból ketrecen kívül csemegézni, felugrani bútorokra, bebújni dobozokba… Igazi kis kalandor. 

Mi van nálad? (tavaszi kép)

CAM01011-1

Muti, mit hoztál?! (ősz)CAM01548

Jó móka (ősz)wpid-img_20150818_115053.jpg

haragos:

A haragot harapással, morgással, dobbantással fejezik ki. Szerencsére mi ebből még nem kaptunk ízelítőt. Egészen kiegyensúlyozott nyuszink van.

fél:

A természetben a nyulak zsákmányállatok Ha tartanak valamitől, pl. zajtól, mozdulattól, idegen állattól, szagoktól, embertől, akkor a  a pulzusuk, levegővételük felgyorsul, azonnal menedéket keresnek, igyekeznek valami biztonságos helyen elbújni.

duzzog:

A nemtetszésüket finoman is ki tudják fejezni, pl. ha túl sokat maceráljuk és már elegük van belőle, akkor simán csak hátat fordítanak és tovább állnak, de ha meg is vannak sértődve, akkor egy darabig nekünk háttal helyezkednek el, éreztetve, hogy nem kívánnak velünk kommunikálni.

Hagyj már! (mostanság)CAM00547

főnökösködik:

A hierarchiában felül elhelyezkedő nyuszik jelzik hol finomabban, hol erőteljesebben az elvárásaikat, felénk vagy az alacsonyabb rendű nyúl felé, ilyenkor bökdösnek, vagy csípnek, pl. ha ételt, törődést várnak. Ahogy írtam, a mi nyuszink nagyon igényli a simogatást, és persze a nasikat, és bökdöséssel, és “figyelj rám arckifejezéssel” jelzi, hogy foglalkozzunk vele.

A simiért felugrott (tavasz)CAM01502

 

Itt vagyok! (mostanság)CAM00550

 

Remélem tetszett nektek az a rövid kis összefoglaló. A képeken láthatjátok hogyan lett pici nyusziból felnőtt nyuszivá Odett. Ha érdekelnek a nyuszik és többet szeretnél megtudni róluk, olvass bele a többi nyuszis bejegyzésembe is ! És bátran ajánlom, látogasd a nyuszisuli.hu oldalat, nagyon hasznos.

Nyuszinapló #11
Nyuszinapló #10
Nyuszinapló#9
Nyuszinapló#8
Nyuszinapló #7
Nyuszinapló #6
Nyuszinapló #5
Nyuszinapló #4
Nyuszinapló #3
Nyuszinapló #2
Az első nyuszinapló

Reklámok

Nyuszinapló #12 -Mit tesz egy nyúl, ha…” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s