Test és Lélek


testeslelek

Hogy miért is foglalkozom mostanában annyit ezzel a pozitív gondolatok témával… ? 

Szeretném folytatni a PCOS Diva bejegyzéssorozatomat. Először írtam arról, hogy mi is a PCOS és kik azok a PCOS Dívák, aztán pedig a Lelki pillér-el folytattam. És maradnék is itt. A többi pillérről (diéta, mozgás, gyógyszerszedés) sokfelé esik szó, én most a psziché-t emelném ki. Egészen pontosan a PCOS kialakulásának lehetséges lelki okai után kutakodom.

A gyógyuláshoz mindegyik pillér támogatására szükség van. Szerintem a Leli pillér erősítésétől sokban függ a másik három eredményessége. Oda vissza hatnak egymásra, pozitív és negatív eredménye is lehet az egymásra hatásuknak. A gyógyulás útján a lelki pillérről nem szabad elfeledkezni, vagy alábecsülni. Amikor megvan a lehetséges diagnózis, az ember lánya hirtelen nem is tudja mihez kezdjen az információval, vizsgálatok sora áll előtte, elkezd foglalkozni a diétával, kapcsolatot keres sorstársakkal, és elindul az úton. Az életmódváltás egész komoly átállás, sokan érzék magukat elveszettnek eleinte, és a diéta-gyógyszerszedés-mozgás hármas mellett eleinte a lelki pillért a sok bizonytalanság, az új helyzet miatt nehéz építeni. Sőt, többen ezt az időszakot hullámvasútként élik meg. Pedig fontos lépés a gyógyulás útján felkutatni a betegség kialakulásának lelki okait is

Talán tudjátok mi az a pszichoszomatika.

A pszichoszomatikus szemlélet lényege, hogy a gyógyítás középpontjában nem a betegség áll, hanem a beteg, az ember.

“A pszichoszomatika kifejezést Heinroth használtaelőször 1818-ban. A pszichoszomatikus medicina olyan elmélet, amely a testi, lelki társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében. Ez a fajta orvoslás személycentrikus. A mai orvoslásban a beteg egyre jobban elvész az elméleti vonatkozások megteremtése között. Ma a legtöbb or
szágban nincs pszichoszomatikus medicína, ez független egyetemi szakágként csak Németországban létezik. “
webbeteg.hu

Saját egészségügyi tanulmányaimra visszatekintve azért elmondhatom, hogy az évek során többször is volt szó a szomatikus (testi) jelenségek  pszichével (lélekkel) való összefüggéséről, de az tény, hogy kevés hangsúly van ezen a témán és bár tanultam pszichológiát, több szemeszterben is, nincs ilyen tantárgy, ami kifejezetten a pszichoszomatikát tanítaná.

“A pszichoszomatika lényege, hogy számos olyan organikus betegség, testi tünet észlelhető, melyek hátterében egyértelműen lelki okok, feloldatlan konfliktusok tárhatók fel. A pszichoszomatikus szemlélet a modern medicinában sem nélkülözhető. A lelki történések biológiai hatásának tudományos elemzése a stresszelmélet kidolgozása óta intenzív kutatások tárgya, a legmodernebb medicinába illesztve.” webbeteg.hu

A saját munkám során tapasztaltam ennek a szemléletnek és gyakorlatnak a fontosságát.Magánemberként pedig látom, hogy a lelki történések milyen intenzív reakciókat váltanak ki a szervezetemben. Ezek a a jelzések segítenek abban, hogy jobban megismerjem önmagam és változtassak az életemen.

Konkrétan most a női szerepeim, feladataim foglalkoztatnak a leginkább. Gyakran forgatom Ruediger Dahlke könyveit. Első sorban a Női egész-ség c. kötetet. (BIOENERGETIC 2011) Azt gondolom érdemes megnézni a PCOS-t ebből a szemszögből is. Alább egy jegyzetet, rövid összefoglalót olvashattok.

Ezekben az írásokban a petefészek, mint a termékenység szimbóluma, a termékenység kincseskamrája szerepel, ami őrzi az élet magjait a petesejteket. És a peteérés során “életed ad”, hozzájárul, hogy a nő egyéni tulajdonságait továbbörökítse.

A női működés, a női ciklus felborulását a pszichoszomatika az életritmus felborulásáshoz köti, azokhoz az eseményekhez amikor a nő “kizökken a megszokott kerékvágásból”. Ezeket az eseményeket, élethelyzeteket pedig általánosan ahhoz a jelenséghez köti, hogy a civilizált, mesterséges, gépiesen működő társadalomban háttérbe szorulnak a biológiai feladataink. Míg régen a természeti népek a női működést a Hold ciklikusságához kötötték, ma a  mindennapunk ritmusát, ebbe beleértve a biológiai működéseinket is mesterséges keretek határozzák meg, mint például a munkaidőnk, a váltott műszakok.

Ha az élet más területei felemésztik női energiáinkat petefészek elégtelenség léphet fel. Felborul a női ciklus, és előfordulhat, hogy nem lesz peteérés. A petefészek elégtelensége ez esetben pszichoszomatikus megközelítésből egyfajta”védőmechanizmus” is lehet, ami megakadályozza, hogy a nőnek gyereke legyen, amit esetleg pillanatnyilag /v. tartósan nem is tud  eldönteni. Amíg a nő más területeken termékeny, aktív e tüneteken keresztül kap jelzést arról, hogy vissza kell fognia magát és az energiáit, és nem szabad teljességgel átadnia magát ezeknek a feladatoknak. Ha alig lát ki az egyéb projektekből nem marad tér a családteremtésre. Persze egyéb komoly gondok, párkapcsolati problémák, nyomasztó anyagi helyzet is felőrölhetik a női energiákat és megakadályozhatják a termékenységet.

A szerző tanácsa: A testet fel kell szabadítani a probléma megjelenítésének feladata alól, és lelki téren megközelíteni a témát. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a lelki nyitottság.  A nőnek más síkokon vissza kell fognia magát és kevesebb energiát adnia külső aktivitásba. Pszichoterápia szintjén meg kell teremteni a helyet a gyermek számára, hogy legyen hova érkeznie. Az anovulációs ciklusok pihenésre intenek. Lehet ösztönözni a testet a lélek oldaláról, és a lelket a test felől, az ideális pedig az lenne, ha mindkét oldal együtt működne. 

Amikor a női ciklusom felborult, még segítség nélkül, magam próbáltam megérteni a dolgok miért saját élethelyzeteimet, azóta vannak mankóim, ilyen ez a könyv is, sok mindenre rávilágít. Még mielőtt olvastam volna adtam le a munkából, és gyakrabban mondok nemet, elengedtem a saját magamnak felállított elvárásaim egy részét, igyekszem legyőzni bizonyos félelmeimet és képtelenségérzéseimet, sokat tanultam önmagamról és úgy érzem most jó úton haladok a gyógyulás felé. Remélem ez a kis összefoglaló másnak is hasznos lesz.

(A petefészek ciszták külön fejezet a könyveben. Külön szeretnék írni erről is egy összefoglalót.)

mandala3

 

Szakrális Csakra Mandala

Reklámok

Test és Lélek” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s